Topotijdreis

 

Topotijdreis.nl biedt de mogelijkheid om 200 jaar aan Nederlands topografisch kaartmateriaal te bekijken en te vergelijken.

Op topotijdreis.nl zijn verschillende historische kaartschalen gebruikt uit de periode 1815-2015. De site bevat meerdere edities van de volgende kaartseries:

  • kleinschalig: Postroutekaart 1810, Algemene Kaart Nederland en Gemeentekaart;
  • semi-kleinschalig: Kraijenhoffkaart;
  • mid-schalig: Topografische Militaire Kaart, RD050 (1:50.000);
  • grootschalig: Bonnebladen en RD025 (1:25.000).

De site toont de kaarten die tot dat jaar beschikbaar waren. Met name voor de kaarten in de jaren 1800-1900 kan dit betekenen dat er gedurende meerdere jaren dezelfde kaart wordt getoond. De kaart bij een jaartal laat altijd de meest recente gegevens voor het gekozen jaartal zien.

Wat levert het op

Deze website laat zien hoe een bepaald stukje van Nederland er 50, 100 of 200 jaar geleden uitzag. Zo brengt Topotijdreis vrij nauwkeurig in beeld hoe het landschap in 200 jaar tijd is veranderd, hoe steden zijn gegroeid en nieuw land is gewonnen.

Gebruik van de kaart

Deze website is voor iedereen toegankelijk en voor een brede doelgroep geschikt. Zowel erfgoedprofessionals als andere geïnteresseerden kunnen hier terecht. De site werkt het beste in recente browserversies van Google Chrome en Mozilla Firefox.

Door wie

Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht. Sindsdien verzamelt en ontsluit de Nederlandse overheid geografische informatie. Bijvoorbeeld over de ligging van wegen, water, bebouwing en landbouwgrond. Later ging het Bureau verder onder de naam Topografische Dienst. In 2004 werd de Dienst onderdeel van het Kadaster. Om stil te staan bij 200 jaar topografische kaarten ontwikkelde het Kadaster Topotijdreis.